Van Edith Eger las ik eerder “De keuze”, dat vertelt over haar veelbewogen leven. De -inmiddels 92 jarige- Edith kwam als 16 jarig meisje terecht in een concentratiekamp, waar haar ouders werden vermoord. Samen met haar zus overleefde ze, verhuisde naar de VS en werd een beroemd psycholoog. Zij schreef over haar levensgeschiedenis het boek “De Keuze”.  Dit boek beschrijft hoe Eger na haar fysieke vrijheid, uiteindelijk ook mentale vrijheid verwierf.

 

In haar nieuwste boek “Het geschenk” geeft zij ons een praktische handleiding. Twaalf hoofdstukken bevatten handvatten om het leven met alle onvermijdelijke pijn, verdriet, ellende en dood tegemoet te treden en te omarmen. Eger ziet alles in het leven als een geschenk. Een geschenk dat we, als we niet uitkijken, verpesten als we gevangen blijven zitten in onze angst. Angst voor straf, mislukking en om in de steek te worden gelaten; in onze behoefte aan goedkeuring; in schaamte en schuld; om superioriteit of inferioriteit; in onze behoefte aan macht en controle. In het boek verkent ze de gevangenis van de geest en sluit ieder hoofdstuk af met sleutels waarmee we ons kunnen bevrijden.

 

Ik vind het een mooi, handzaam boek, waarin Eger ons veel leert en ook zichzelf blootlegt. Dit helpt om zelf aan de slag te gaan; in plaats van de goeroe die alles weet, is zij één van ons. Eger is begripvol en soms geeft het ze ons een schop onder de kont. In het eerste hoofdstuk bijvoorbeeld, over de slachtoffer-rol. In plaats van de zo herkenbare vraag na een ingrijpende gebeurtenis: ‘waarom ik?’ is een ándere vraag aan de orde: ‘wat nu?’  Eger helpt ons in woelige tijden de dingen om een rij te krijgen en de stappen te zetten die nodig zijn.