Deel 1, werk voor jezelf.

 

De meeste mensen die ontrouw hebben meegemaakt in hun relatie vragen zich af hoe ze hum partner ooit weer kunnen vertrouwen. Dat is een hele logische vraag en ook één waar bedrogen partners lang mee kunnen worstelen. Als je hebt besloten om niet uit elkaar te gaan na een affaire, wil de je erop kunnen vertrouwen dat de ander de waarheid vertelt. Als je wordt verteld dat de minnaar/minnares uit beeld is, wil je dat kunnen geloven. Je wilt erop kunnen vertrouwen dat je partner het meent als hij/zij zegt dat er verandering mogelijk is. Maar meer nog dan dit alles is mijn ervaring dat belangrijk is te leren je intuïtie weer te vertrouwen. Want vaak voel jij je niet alleen bedrogen door je partner, maar ook door jezelf.

 

Ben jij degene die de affaire had, dan is leren vertrouwen ook belangrijk. Jij wilt erop vertrouwen dat als je de relatie voortzet, de dingen beter zullen worden. Jij wilt erop vertrouwen dat je de juiste beslissing hebt genomen om de affaire te verbreken. Jij wilt erop kunnen vertrouwen dat je partner stopt met jou te wantrouwen, en jou op je woord gelooft.

 

Weer vertrouwen gaat niet over hopen en wensen dat de ander zal veranderen, of hopen dat de ander zich op een bepaalde manier zal gaan gedragen. Hopen en wensen gaat niet voor heling zorgen. Weer vertrouwen gaat over het leren het vertrouwen in jezelf opnieuw op te bouwen en te bestendigen. Leren je eigen intuïtie weer te vertrouwen is misschien nog wel belangrijker dan te leren de ander weer te vertrouwen. Het opbouwen van vertrouwen in je eigen intuitie is best lastig als je door de affaire het vertrouwen in je innerlijke stem bent kwijtgeraakt. Vaak hoor ik in mijn praktijk dat bedrogen partners ergens wel wisten dat er iets niet goed zat, dat ze voelden dat er iets speelde, maar dat ze -misschien wel door het niet te willen weten- hun innerlijke stem het zwijgen oplegden. En soms hebben bedrogen partners echt niets door. Hoe kun je dan je intuïtie weer vertrouwen, nu het je zo in de steek heeft gelaten?

 

Je innerlijke ‘intuitie-monitor’ is een soort barometer die je helpt uit te zoeken wat waar is en wat niet. Het probleem is dat veel ‘halve’ waarheden vaak nét genoeg waarheid bevatten om overtuigend te zijn, juist als we het ook graag wíllen geloven. Dan kiezen wij mensen er onbewust voor om de ander helft (de onwaarheid), uit te schakelen om te kunnen leven met de waarheid die we op dat moment kunnen handelen. Misschien voelde je een glimp van iets, maar negeerde je het omdat jij je partner het voordeel van de twijfel wilde geven, of wilde je niet geloven dat je partner zoiets zou doen. Jezelf beschermen tegen pijn is een heel natuurlijk proces en je hebt jezelf dit echt te vergeven! Vaak heb je, zelfs als je zegt “ik had geen idee” als je terugkijkt toch wel signalen opgemerkt maar ze gelaten voor wat ze waren omdat je daar toen een hele goede reden voor had: jezelf beschermen tegen pijn. Je intuïtie hielp je zo te dealen met precies zoveel als je kon handelen. Het is belangrijk dat je jezelf hiervoor leert vergeven, je hebt het toen zo gedaan omdat dat het beste was wat je toen kon doen.

 

Hoe leer je weer te vertrouwen op wat echt is?

Als je je relatie weer in vertrouwen wilt opbouwen dan is het belangrijk dat jij je “gut-feeling” weer gaat vertrouwen: dat innerlijke weten waarnaar je tijdens de affaire niet goed hebt kunnen luisteren.

 

Daarbij is er een belangrijk verschil tussen angst en intuïtie. Vooral na het ontdekken van de affaire zal je regelmatig denken dat je intuïtie zegt dat je je partner nog steeds niet kunt vertrouwen, terwijl het misschien ook de angst (voor de toekomst) is die spreekt. Het leren herkennen van het verschil tussen angst en intuïtie neemt tijd en oefening. Als je de oefening hieronder doet, zal je langzaamaan gaan ervaren dat intuïtie als een ‘innerlijk weten’ een kalme stem heeft in jezelf, en angst een hele onrustige.

 

Meditatie om innerlijke waarheid te (her)ontdekken.

 

  1. Zoek een rustig plek om te gaan zitten, waar je niet wordt gestoord. Neem een paar diepe ademteugen. Adem in door je neus, adem uit door je mond.
  2. Adem naar je buik en voel de schone, nieuwe lucht binnenkomen. Adem de oude lucht uit.
  3. Geef jezelf permissie om van dit moment voor jezelf te genieten. Je hoeft nergens naar toe, je hoeft niets te doen.
  4. Vind een stille plek in je buik, en ga daar als het ware zitten. Probeer je een mooie, warme plek voor te tellen, waar je kunt rusten. Vertel jezelf dat je veilig bent, en dat jij je intuitie kunt vertrouwen.
  5. Merk de angst op die van binnen cirkelt, zelfs in jouw veilige plek. Merk de angst op, maar probeer het niet analyseren, te veroordelen of te veranderen. Kijk er rustig naar, als wolken die voorbijdrijven in de blauwe lucht.
  6. Jouw veilige plek kan zijn vlak boven je navel, of op een andere plek. Adem ernaartoe en laat je angst los.
  7. Als je een vraag hebt, denk daar dan nu lichtjes aan. Probeer niet te erg te focussen op het antwoord, maar laat de vraag als het ware op jouw veilige plek rondgaan. Merk op wat je voelt. Adem. Breng nog een paar ademhalingen naar die plek. Merk je vraag nog eens op. Wat merk je op wat waar is? Je kunt een woord horen, of een zin, of een ‘intuïtief weten’. Merk op dat die angst kan zijn, of intuïtie. Merk het op, zonder oordeel.
  8. Als het angst is, dan zal het rondcirkelen en je bang maken. Als het ‘weten’ is, dan zal het kalmte brengen. Wat het ook is, laat het gaan, zonder er iets van te vinden. Stel je voor dat het een wolk is die drijft door jouw innerlijk gewaarzijn. Zie het drijven, houd er niet aan vast. Adem diep en blijf op je veilige plek, daar in je buik. Luister rustig, adem. Voel. Stel de vraag nog eens, als je dat wilt. Kijk weer of je een woord ziet, of misschien een plaatje. Merk het op, en laat het gaan. Je kunt je angstig voelen, of een innerlijk weten ervaren. Als er niets op komt, is het ook goed. Blijf rustig ademen.
  9. Adem in en wees dankbaar voor dit moment. Adem uit en wees dankbaar voor dit moment. Bedank jezelf dat je hiervoor tijd hebt genomen. Dank jezelf voor het vertrouwen in je intuïtie en weet dat wat er opkomt precies het goede is voor jou, nu. Vertrouw dat wat je ook ontvangt, helder voor je zal worden. Misschien nu, maar misschien ook later.
  10. Wanneer je voelt dat je klaar bent neem je een diepe ademteug en kom je terug in je hele lijf en je omgeving. Neem je tijd, stretch, haal nog een paar keer diep adem.

 

Misschien wil je opschrijven wat je je herinnert. Of je gaat gewoon verder met je dag, en geniet van je ‘innerlijk weten’. Je kunt altijd teruggaan naar je veilige plek, wanneer je maar wilt.

 

Veel succes. En als je hulp nodig hebt: je bent van harte welkom in mijn praktijk.