Heb je regelmatig strijd met je partner over een gelijkwaardige verdeling van werk en zorg? Dan kan ik je het boek “In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet” van harte aanbevelen.

In dit boek gaat Ragna Heidweiller (samen met haar man Samuel Levie) op zoek naar oplossingen voor een betere verdeling. Ze dook in de cijfers, onderzocht de maatschappelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen, én interviewde diverse ervaringsdeskundigen, wetenschappers en experts, waaronder oud-politica Hedy d’Ancona, psychiater Glenn Helberg, schrijver en artiest Pepijn Lanen en ondernemer en auteur Nina Pierson. Samuel vertelt daarnaast in dit boek zijn kant van het verhaal.

In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet is een handboek voor een nieuwe rolverdeling. Het biedt achtergrondkennis, nieuwe perspectieven en handvatten bij een gevoelig onderwerp. Het boek is vooral gericht op huishoudens van jonge stellen waar door de geboorte van kinderen een heel andere dynamiek ontstaat in de taakverdeling. Maar toch was het voor mij, met inmiddels volwassen, uitwonende kinderen, een eye-opener om te lezen over het onzichtbare denkproces achter alle taken die er te doen zijn. Het krijgen van inzicht in de mentale last en het emotiewerk in het huishouden, helpt om de taakverdeling gelijkwaardiger te maken. Het boek is een uitstekende basis voor gesprekken hierover. De ‘tools’ in het boek zijn helder en praktisch en je kunt als lezer zelf aan de slag om samen met je partner tot een betere taakverdeling, en zéker zo belangrijk, tot wederzijds begrip te komen.