Relatietherapie 2020-04-30T11:22:52+00:00

Relatietherapie

De partnerrelatie heeft mijn bijzondere belangstelling. Als mens ben je altijd in relatie met anderen. In de relatie met je partner kom je jezelf vaak het ‘hardst’ tegen en juist dán kun je zo ontzettend veel over jezelf leren! Het is niet waar dat alleen slechte relaties onder druk komen te staan. Problemen in je relatie zeggen zelden iets over de relatie zelf, maar komen vrijwel altijd voort uit een dieper niveau. Eigen patronen die zijn ontstaan in je kindertijd spelen een veel grotere rol in je relatie dan je zou denken. Juist je partner is er -onbewust- een meester in om bij jou iets aan te raken waarvan je het bestaan niet kent. En hoe vervelend dit soms ook voelt: hierin ligt de kans om jezelf te ontwikkelen en je relatie te verdiepen.

Vaak komt relatietherapie of -coaching in beeld als er problemen in de relatie zijn ontstaan. Bijvoorbeeld als je het gevoel hebt uit elkaar te zijn gegroeid, denkt niet meer van de ander te houden of als er overspel aan de orde is. Dan is het duidelijk dat je niet verder kan en je hulp nodig hebt. Maar het kan ook zijn dat er geen sprake is van grote problemen en jij je relatie eigenlijk best oké vindt. Waarom zou je dan toch kiezen voor begeleiding door een therapeut? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld en ik begrijp dit goed. Want het is nogal wat, samen met je partner intensieve gesprekken voeren zonder dat je precies weet wat het oplevert en of het helpt. Of erger: wat het allemaal overhoop haalt.

De praktijk leert dat zich in een relatie gaandeweg bepaalde patronen ontwikkelen die niet altijd plezierig zijn. Meestal voel je dat niet bewust. Maar het maakt wel dat je stopt met praten over onderwerpen die lastig zijn of dat je het gevoel hebt dat je tegen een muur aan loopt. Terwijl je oprecht goede bedoelingen hebt komen je woorden soms verkeerd over en wordt de communicatie samen oppervlakkig en vervelend. Zo kan er een situatie ontstaan dat je nogal langs elkaar heen leeft, je beiden je niet erg gelukkig voelt en je tegelijkertijd niet goed weet hoe je hierin verandering kunt brengen. Je wilt met elkaar verder, maar je weet niet precies hoe.

Ik vind het elke keer weer geweldig boeiend en bevredigend om mee te maken hoe partners tijdens sessies gaan inzien hoe ze op elkaar reageren, welke rol ze daar zelf in spelen en hoe ze hierin zelf verandering kunnen aanbrengen. In een tijd waarin scheiden bijna gewoon lijkt zie ik de intense pijn en het verlies dat dit met zich meebrengt. Mijn ervaring is dat er veel mogelijkheden zijn om ook grote problemen het hoofd te bieden. Maar waarom zou je daarop wachten als je ook nu al een kans hebt om je relatie te verdiepen en deze problemen te voorkomen?

Hoe werk ik

De afgelopen jaren heb ik kennisgemaakt met Imago Therapie en Encounter-centered Couples Therapy. Over deze therapievormen ben ik erg enthousiast geraakt omdat ze een zeer positieve impact hebben en praktisch toepasbaar zijn, in welk stadium van je relatie je ook bent.

De kern van mijn aanpak richt zich op een manier van communiceren waarbij jijzelf centraal staat. Je leert veel over jezelf in een (liefdes)relatie en juist het feit dat je dit sámen doet  – de ander luistert en leert met je mee – zorgt voor verandering waardoor je je meer verbonden gaat voelen met elkaar. Je leert ook hoe je deze verbondenheid kunt vasthouden in het dagelijks leven, zonder veel therapeutisch gepraat. Het grote verschil met reguliere relatietherapie is dat je niet met mij als therapeut praat óver kwesties, maar je juist leert om sámen deze issues uit te diepen. Daarbij functioneer ik als gids. Overigens werkt het niet alleen goed voor je partnerrelatie; wat je leert is toepasbaar op al je relaties, bijvoorbeeld die op je werk of met je kinderen.

In het begeleidingstraject ontmoet je elkaar in drie stappen: van het verstrikt zijn in praktische kwesties, via het ontdekken van de ‘tussenruimte’ tussen jou en je partner, naar het elkaar ontmoeten in een nieuwe, veilige sfeer. Door de sessies die we doen leer je jezelf en de ander écht kennen en transformeert je houding naar elkaar. Er ontstaat een veilig klimaat waarin je de ander met nieuwe ogen leert zien.

Voor wie

De therapievorm is geschikt voor stellen man/vrouw, vrouw/vrouw, man/man in verschillende stadia van je relatie:

• Voor verliefde stellen: het verdiepen/verankeren van de relatie
• Voor stellen die langzaam uit elkaar groeien: het opnieuw verbinden
• Voor stellen met relatieproblemen: het oplossen en vormgeven van de relatie
• Voor stellen die overwegen uit elkaar te gaan: het afscheid nemen en verder gaan

Wat kun je verwachten

Therapiegesprekken

Deze gesprekken duren anderhalf uur tot twee uur. In de sessies leer je op een nieuwe manier met elkaar praten en naar elkaar luisteren. Daarbij geef ik veel informatie en oefeningen waarmee je aan de slag kunt. Mijn ervaring is dat je al na een paar sessies samen meer verbonden bent en je veel plezieriger voelt in je relatie.

Therapiegesprekken in corona tijd

Vanaf half maart heb ik uitsluitend online gewerkt. Met de lichte versoepeling van de overheidsmaatregelen start ik vanaf 11 mei de ‘live’ gesprekken in mijn praktijk weer op. Voel je je in deze spannende tijd beter bij online therapie dan blijft dat natuurlijk mogelijk.

Ik werk met Zoom, wat zorgt voor een beveiligde verbinding. Je kunt Zoom downloaden op je computer of laptop. Van mij ontvang je via je mail een link naar de sessie. Als je daarop klikt start Zoom op en wacht ik op je. Net als in een ‘live’ sessie ga je daarna onder mijn begeleiding met elkaar in gesprek.

Dagdeel begeleiding

Kom je net als veel anderen stellen die ik begeleid niet uit de buurt? Als je in andere delen van Nederland woont en opziet tegen veel heen- en weer reizen, bied ik de mogelijkheid tot begeleiding gedurende een dagdeel. Jullie komen een ochtend of een middag en we werken intensief met elkaar. Afhankelijk van jullie vraag adviseer ik over welke frequentie mij verstandig lijkt, waarbij ik vanzelfsprekend jullie proces goed in de gaten houd. Op het moment dat het past plannen we een vervolg dagdeel in. Een ritje naar Friesland (trouwens altijd dichterbij dan je denkt) lijkt daarmee uit meerdere oogpunten effectief. Iemand verzuchtte laatst nog: “Ooh heerlijk. Alleen de rit over de Afsluitdijk al geeft ons alweer lucht en ruimte!”  Vanzelfsprekend is de dagdeel begeleiding ook mogelijk als je wèl in de buurt woont.

Tweedaagse intensieve begeleiding

Steeds meer koppels kiezen voor een tweedaags traject, omdat dit zeer efficiënt en effectief blijkt. In deze intensieve dagen ga je samen zeer geconcentreerd aan de slag. Je luistert, oefent en groeit. Je leert je eigen patronen en die van je partner (her)kennen en op een ander niveau met elkaar praten, je kunt verwoorden wat er in je leeft gaat anders in jullie relatie staan. Met deze kennis en vaardigheden krijg je handvatten die je door moeilijke momenten heen kunnen loodsen. Door even alles aan de kant te zetten en je compleet op elkaar te richten kun je je band verstevigen en in korte tijd slagen maken. En met wat je hebt geleerd kun je thuis verder oefenen. Uit eigen ervaring en die van vele anderen weet ik hoe baanbrekend dit kan zijn!

In de buurt van mijn praktijk zijn goede overnachtingsmogelijkheden zodat je er ook even lekker uit bent. Daarover geef ik je graag meer informatie.

Wat levert het op

• Je voelt je vrijer en plezieriger in je relatie met je partner
• Je leert jezelf veel beter kennen in directe relatie tot de ander
• Je wordt je bewust van patronen en overtuigingen die zijn ontstaan in je kinderjaren
• Je leert herkennen wanneer een gesprek met je partner bij jou of bij je partner een gekwetst of machteloos gevoel oproept
• Je leert de ander beter kennen en begrijpen
• Je leert hoe je met je partner kunt praten zodat je je beiden echt gehoord voelt
• Je krijgt een uitstekende basis om jezelf in relatie tot anderen verder te ontwikkelen

Tarief op aanvraag.

Afspraak maken