5 Relatietips

//5 Relatietips

5 Relatietips

Hier zijn 5 relatietips of -inzichten die je kunt gebruiken voor een liefdevolle relatie met je partner. Ik hoop dat je ze kunt gebruiken voor het maken van een diepere verbinding met je partner. Als je geen relatie hebt kunnen deze inzichten je helpen een nieuwe relatie meer kans van slagen te geven.

1.    Juist in een relatie vindt groei en heling plaats

Zonder relaties zouden we als mens niet overleven. We worden geboren in een relatie, we groeien op in een relatie, we raken verwond in een relatie en ook heling vindt plaats in een relatie. Het eigenlijke doel van een relatie is dan ook persoonlijke groei en heling. Vrijwel iedereen kent de behoefte aan verbinding. Tegelijk is het hebben van een liefdevolle relatie één van de meest ingewikkelde dingen in het leven. Juist je partner is er een meester in om bij jou op de pijnlijke knoppen te drukken en daarmee kun je aan de slag! Wat gebeurt er met mij als ik de ander tegenkom, wat ben ik geneigd te horen en te doen? Als het jullie lukt je relatie als laboratorium te zien waarin je mag oefenen, kun je groeien. Liefde is een gevoel, een relatie is een beslissing. Het liefdesgevoel is niet altijd vanzelfsprekend, daar moet je iets voor doen!

2.    Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik veilig zijn voor de ander?”

Veiligheid is een basisbehoefte van ieder individu. Het biedt ontspanning en is een belangrijk ingrediënt om in je volle potentie te kunnen leven. Voor ieder mens geldt dat in het begin van het leven de veiligheid wordt geboden door de omgeving, oftewel de ouders. Daardoor is het voor de hand liggend dat later in een relatie de verantwoordelijkheid voor veiligheid vaak bij de partner wordt neergelegd:  “Als jij nu meer gaat zeggen wat je denkt dan…” of “als jij nu eens minder praat en meer doet dan….”

Maar hoe effectief is dit? Hoe veilig is het voor jou als jijzelf deze vragen krijgt, hoe ga je hier dan mee om? Waarschijnlijk roept dat weerstand bij je op, wat voor een gevoel van onveiligheid zorgt. Zo werkt dat ook bij je partner.

De enige manier om in een relatie voor veiligheid te zorgen is door zelf veilig te zijn voor de ander. Dat biedt nieuwe mogelijkheden. De ander aanvallen, eisen stellen of emotioneel afwezig zijn maken het niet veilig voor de ander waardoor je niet zult krijgen waar je zo naar verlangt (zie ook mijn blog over brein en liefde). Stel jezelf de vraag: “Hoe veilig ben ik voor jou?” en handel hiernaar. Je zult verrast zijn hoe groot het effect is op jullie relatie.

3.    Leer elkaars taal verstaan

In de verliefdheidsfase lijkt het alsof je in bijna alles hetzelfde bent, alsof je over bijna alles hetzelfde denkt, wat een heerlijk gevoel geeft. Gaandeweg in de relatie komen vaak de verschillen naar boven. Dat je er dan naar verlangt om het gevoel van symbiose terug te krijgen is logisch, maar tegelijkertijd onmogelijk. Als je je hierop blijft richten loop je vast. Twee mensen zullen altijd verschillende “werelden”: gewoontes, achtergronden en verlangens hebben. Als je dat wilt veranderen, dan zal één van beiden of alle twee de eigen identiteit op moeten geven en dat komt jammer genoeg nooit goed.

Leer daarom elkaars taal te verstaan. Het is de kunst om door de ogen van de ander te kijken, helemaal in de wereld van de ander te kunnen komen. Dan zal je merken hoeveel er te ontdekken valt.

4.    Zie conflict als mogelijkheid tot groei

Wanneer je verliefd bent kan het zijn alsof je iemand altijd al hebt gekend, zo vertrouwd voelt het. Maar na verloop van tijd kunnen ergernissen optreden en ruzies beginnen. Dan kun je met elkaar in een machtsstrijd belanden waardoor je denkt dat je niet meer van elkaar houdt. Wanneer deze situatie te lang aanhoudt is dit vernietigend en kan scheiden inderdaad de beste optie zijn. Maar voordat je hier bent aanbeland, bedenk dat ieder conflict een klop op de deur is met de boodschap: “Hé, je kunt groeien”. Weet dat conflict nodig is om de stap te zetten naar het begrijpen van de wereld van jezelf en van de ander. De achterliggende behoefte is verbinding. De angst die je voelt als de verbinding dreigt te verbreken wil je vaak niet voelen en dus ga je naar boosheid, wat een gevoel van macht geeft.

Vragen die je hierbij helpen zijn: “Waar heb ik moeite mee? Wat kan ik tegen je vertellen dat echt kwetsbaar is? “Wat heeft betrekking op het nu en wat gaat er over het kleine kind in mij?” Ga van machtsstrijd naar avontuur, ontdekking en verbinding.

5.    Blijf nieuwsgierig naar je partner

In het begin van je relatie was je waarschijnlijk heel nieuwsgierig. Je genoot van elkaars verhalen en raakte niet uitgepraat. In de loop van de relatie raak je die nieuwsgierigheid vaak kwijt. Je denkt het verhaal van de ander al te kennen, waardoor je stopt met luisteren. Nodig de ander uit met jouw nieuwsgierigheid door te luisteren. Echt luisteren naar de ander is een kunst. Dit vraagt het vermogen om je eigen verhaal even geheel te parkeren en met je volledige aandacht bij de ander te zijn. Door te herhalen wat je hebt gehoord en te checken of dit klopt zorg je voor rust in het brein van de ander. Je zult merken hoe heerlijk het is om de ander te horen en om gehoord te worden, dat geeft heling en verbinding.

Ik hoop dat deze tips je inspireren om anders naar jezelf, je partner en je relatie te kijken. Inzicht alleen is vaak niet voldoende om uit patronen te stappen. Een blijvende verbetering van je relatie is alleen mogelijk als je leert veilig met elkaar te communiceren en dingen anders te doen in de interactie met jezelf en met de ander. Ik help je daar graag bij.

2020-04-22T14:28:14+00:00