Scheiden lijkt tegenwoordig vaak een logische stap als het vuur gedoofd is. Zeker als spanningen al lang duren, verlangen beide partners vooral naar rust. Ik zie vooral ook de pijn en het verdriet dat een scheiding met zich meebrengt. Daarbij leert de ervaring dat je vroeg of laat ook met een nieuwe partner in soortgelijke problemen of strubbelingen belandt. Ruim 60% van tweede relaties eindigt weer in een scheiding! Door relatietherapie, gebaseerd op de inzichten van Harville Hendrix en Hedy Schleifer, leer ik je de patronen van je partner en die van jezelf te onderzoeken en te begrijpen. Het vereist commitment van jullie allebei, maar de beloning is groot. Mocht je daarna alsnog uit elkaar willen gaan, dan heb je een heleboel bagage om het slagen van een nieuwe relatie veel meer kans te geven.

Hoe graag je soms ook zou willen, je kunt je partner niet wezenlijk veranderen. Effectiever dan te proberen je partner te veranderen (of te verlaten) is zelf te leren met je pijn en behoeften in relatie tot je partner om te gaan. Een belangrijk instrument dat ik hierbij gebruik is Het Bezoek.

Bij het echt leren kennen van jezelf en de ander is het belangrijk te begrijpen dat er drie onzichtbare verbindingsfactoren zijn die de kwaliteit van elke relatie (zowel zakelijk als privé) bepalen.

1. De ruimte

Deze term werd gebruikt door Martin Buber, een Duitse filosoof en theoloog, die de ruimte tussen twee mensen “the sacred space” noemde. In deze ruimte ‘leeft’ de relatie tussen partners en in deze ruimte groeien kinderen op. Je voelt haarfijn het klimaat in deze ruimte aan: is het er veilig of onveilig? Als de ruimte onveilig aanvoelt, schieten partners onmiddellijk in hun overlevingsmechanisme (vechten, vluchten of bevriezen, zie ook het artikel over je brein). Dit gebeurt in een split second door een woord, blik of gebaar, is onbewust en vaak onbedoeld. Word je je eenmaal bewuster van de manieren waarop je zelf het klimaat van de tussenruimte beïnvloedt, dan kun je leren om deze voor je partner zo schoon en veilig mogelijk te houden. Daarvoor neem je beiden de volle verantwoordelijkheid. Dit leer je tijdens het begeleidingstraject.

2. De brug

Omdat je denkt je partner door en door te kennen besef je je vaak niet meer dat jullie allebei een totaal eigen wereld hebben. Een wereld met een eigen gewoontes, achtergronden en verlangens. Om je partner werkelijk te leren kennen, leer je de brug over te steken naar de wereld van de ander en daarbij je eigen wereld van (voor)oordelen, weerstanden, analyses, meningen etc. voor het moment achter te laten. Je leert als het ware met zachte, nieuwsgierige ogen de wereld van je partner binnen te gaan en te ontdekken.

3. De Ontmoeting

Wanneer je elkaar op deze manier ontmoet, verandert er veel. Spanningen in relaties ontstaan altijd omdat mensen geen verbinding en veiligheid meer voelen. Met deze drie onzichtbare verbindingsfactoren oefen je in de sessies en leer je veiligheid in je relatie te creëren waardoor je je intens verbonden gaat voelen met elkaar. Je leert jezelf en de ander met nieuwe ogen te zien!

Het bijzondere van Het Bezoek is, dat het voor partners ineens duidelijk wordt dat het niet meer gaat om gelijk hebben of gelijk krijgen. Het voelen van werkelijke verbinding maakt dat spanningen of een conflict als een bruistablet in water “oplost”, zonder dat je keihard hoeft te werken aan de “oplossing”.