Liefde in tijden van corona

Plotseling staat de wereld stil. Kinderen zijn thuis, jij bent thuis. Lesgeven, werken, boodschappen doen, het nieuws volgen. Bewegen. Zorg over kwetsbare ouders, je werk en inkomen. En dat allemaal op de vierkante meter.

Het zijn nieuwe ingrediënten in ons leven, waar we allemaal aan moeten wennen. Het corona virus zou wel eens de ultieme stresstest voor stellen kunnen zijn.

En we zitten allemaal in hetzelfde schuitje!

Achter iedere voordeur schuilen verschillende manieren om met de crisis om te gaan. Partners, zelfs die in lange relaties, laten verschillende overlevingsstrategieën zien in onzekere tijden. Waar jij snel in paniek raakt, zal de ander juist heel rustig blijven. Misschien ben jij pro-actief, check je voortdurend het nieuws en prop je je kelder vol.  Je partner komt niet van de bank, is relaxed en verzucht een paar keer per dag “het is toch maar een griepje”. Op dit moment worden we uitgedaagd, het is een volstrekt nieuwe ervaring.

Als je zo tegenover elkaar komt te staan dan denk je dat er maar één manier is om de dingen te doen: de jouwe! Maar pas op: dit is een schijnzekerheid. Je kunt pas als leren wat de beste manier is als iets doet of laat en daarna ontdekt wat werkt en wat niet. Dus als je samen ruziet over hoe dingen aan te pakken hou dan in je achterhoofd dat je allebei gelijk hebt. Of in potentie gelijk hebt. Het loont in ieder geval de moeite om naar elkaar te luisteren. Want als je je gehoord voelt dan lost er vaak al veel op.

De meeste relaties gedijen bij een zekere mate van afstand. Best lastig nu onze kring kleiner wordt. Konden we kort geleden bij een familielid, vriend of vriendin stoom afblazen, worden we op dit moment aangemoedigd om ons te isoleren en dat legt een grote druk op elkaar.

Sowieso kan het wegvallen van structuur en dagelijkse routine – naar de trein fietsen, naar kantoor gaan, je kinderen wegbrengen – voor problemen zorgen. Voor sommige mensen is het heel moeilijk als ze dat houvast niet meer hebben, zeker als het onduidelijk is hoelang deze situatie voortduurt en wat de gevolgen zullen zijn.

Hoe blijf je weerbaar in deze tijd? Toverwoorden lijken verbinding en structuur. Dus is het juist nu belangrijk om online contact te houden met je familie, vrienden en vriendinnen. Deel je plannen en ideeën, hoe klein ook. FaceTime elkaar zodat elkaar ziet. Maak een dag- en weekschema voor jezelf en je kinderen en probeer een routine te krijgen in (school)werk en ‘vrije’ tijd. Bezoek de website van je sportschool, om online lessen te volgen. Doe yoga. Wandel zolang het kan. Doe iets goeds voor een ander. Ritme geeft houvast.

Heel belangrijk voor je mentale gezondheid, is om geen slaaf te worden van het nieuws. Stap uit je impuls om op ieder bericht te reageren. Dat betekent niet dat je moet stoppen met lezen over corona, maar neem het nieuws op gezette momenten tot je. Want wie constant bezig is met de bedreigingen om zich heen, wordt angstiger. Probeer juist ’s avonds even een boek over iets anders lezen, te Netflixen of iets dergelijks in plaats van de hele avond nieuws te kijken.

En als het toch te lastig wordt?

Online sessies mogelijk.

Heb je hulp nodig of gewoon een luisterend oor: ik bied online sessies aan. Je kunt me bellen of het contactformulier elders op mijn site invullen. Dan neem ik contact met je op voor het maken van een afspraak.

Tenslotte wens ik je van harte toe: blijf gezond. Zorg goed voor jezelf en voor je naasten!