Mensen die bij mij zijn geweest zullen waarschijnlijk de vraag herkennen: welk verhaal vertel jij jezelf (als je wordt getriggerd door je partner, gefrustreerd, verdrietig of bang bent)?

 

Verhalen vormen onze realiteit en onze identiteit. Ze helpen om ons verleden te begrijpen, wat we hebben meegemaakt, wie we toen waren, wie we nu zijn en hoe we graag verder willen in het leven. We vertellen verhalen om ons aan nieuwe mensen voor te stellen. We vertellen verhalen om ons gedrag te verklaren, zelfs aan mensen die we al heel lang kennen!

 

Vanaf heel jonge leeftijd maken we verhalen in ons hoofd. Deze verhalen zijn er niet voor niets en hebben een doel. Ze hielpen ons toen we klein waren om een wereld te begrijpen die soms ingewikkeld, pijnlijk of eenzaam was. Onze verhalen geven houvast en gaven ons de mogelijkheid te bepalen hoe we ons het beste konden gedragen. Onze herinneringen zijn verhalen. We gebruiken onze verhalen als bescherming en ook als preventie. Ooit waren ze nodig, maar heel vaak houden we vast aan onze verhalen ook al dienen ze ons niet meer.

 

Heb jij je ooit afgevraagd welke rol jouw verhalen spelen in je leven?

 

 • Heeft jouw jeugd van verwaarlozing je doen twijfelen of je aandacht waard bent?
 • Hebben veel slechte dates ervoor gezorgd dat je gestopt bent met daten?
 • Zeg je vaak “zo ben ik nou eenmaal” tegen iemand die jouw verhaal als excuus interpreteert?
 • Maak je vaak onware veronderstellingen over anderen?
 • Waar komen je verwachtingen over jezelf en over anderen vandaan? Zijn ze te hoog? Of te laag?

 

Als je “ja” hebt geantwoord op een of meerdere van deze vragen, is het tijd om je af te vragen: “wat als je echt vast zit in je eigen verhaal?” Het betekent niet dat het niet gebeurd is zoals je het je herinnert, of dat je verhaal er niet toe doet. Het kan allemaal waar zijn. Maar hoe dient het verhaal je nu?

 

Als je bijvoorbeeld een geschiedenis hebt van wachten en je onzichtbaar voelen en jouw date komt te laat, dan zal het verhaal dat jij jezelf vertelt zijn dat de ander egoïstisch is of dat je het niet waard bent. Of je partner is verdrietig, huilt en jij voelt meteen dat je persoonlijk verantwoordelijk bent en iets fout hebt gedaan. Je wilt direct fiksen! Overtuigingen als “ik ben nou eenmaal niet zo’n knuffelaar” of “ik kan niemand anders dan mijzelf vertrouwen” of “ik ben altijd sterk” waren ooit passende verhaallijnen die we koesteren. Maar nu soms misschien te veel. Want hoewel de verhalen passen in het verleden, passen ze niet noodzakelijkerwijs in het heden. En, belangrijker nog: ze kunnen de toekomst blokkeren. Want als we ons eraan vasthouden, dan creëren ze ook onze werkelijkheid. De verhalen die je jezelf vertelt, kunnen je maken of breken.

 

Als je vasthoudt aan het verhaal (de overtuiging) over wie je bent of over hoe je denkt dat de ander jou ziet, kan dit je ervan weerhouden om een nieuw verhaal te maken over wie je zou kunnen zijn.

 

Bij het loslaten van een oud verhaal gaat het erom de ontstaansgeschiedenis van het oude verhaal te eren, maar de waarheid ervan los te laten. Het is een transformatie van stilstand naar beweging. Van herhaling naar mogelijkheid, van vernauwing naar openheid. Het herkennen van het oude verhaal en het maken van een nieuw verhaal kan helpen om los te komen en je vrij te voelen om volwassen keuzes te maken, die je als kind misschien niet had. Nieuwe verhalen scheppen hoop en mogelijkheid voor verandering. Een nieuw verhaal geeft ruimte.

 

Dus: welk nieuw verhaal past er beter in jouw huidige leven?

 

Onderstaande vragen kunnen helpen om oude verhalen te herkennen en nieuwe verhalen te schrijven:

 

 • Wat zeg je tegen jezelf als je iets nieuws wil proberen? Wat zou je willen zeggen?
 • Hoe blokkeert angst jou?
 • Wat zou je willen zeggen tegen de persoon die jou nog altijd ziet als 16-18-20 jarige, zonder alle veranderingen die je hebt doorgemaakt?
 • Wat is jouw interne dialoog tussen het deel dat bang is voor een volgende stap en het deel dat droomt over meer?
 • Als je het verhaal van je leven tot nu toe zou schrijven, wat zou de titel van de hoofstukken zijn?
 • Als je het verhaal van je toekomst zou schrijven, wat zou de titel van deze hoofdstukken zijn?

 

 

 

Geïnspireerd op Esther Perel, Stories.