Kintsugi 金継ぎ

De meesten van ons zijn, zeker in onze jonge jaren, diep van binnen hoopvol dat we – uiteindelijk – perfectie zullen bereiken op verschillende gebieden in ons leven. We dromen ervan ooit een harmonieuze relatie te hebben, betekenisvol werk, een gelukkig gezinsleven en door anderen gerespecteerd te worden. Maar het leven verrast ons vaak met een opeenvolging van tegenslag. Onze mooie dromen vallen in duigen en we blijven achter met wat waardeloze scherven.

Het is op momenten als deze dat we troost kunnen vinden in een oud concept van de Japanse filosofie. Het zenboeddhisme heeft de afgelopen eeuwen een traditie ontwikkeld waarin zeer alledaagse voorwerpen getransformeerd worden tot een rijke metafoor voor onze dagelijkse imperfectie. De zenmeesters geloven namelijk dat wanneer potten, koppen en kommen gebroken zijn, ze niet verstopt of weggegooid moeten worden. Ze verdienen juist dan onze respect en aandacht. Ze worden met uiterste zorg, op bijzondere wijze, gerepareerd. Dit gedachtegoed weerspiegelt een van de grotere onderliggende thema’s in zen: wij moeten ons verzoenen met de gebreken en ongelukken die de tijd ons brengt. De zenmeesters noemden deze traditie van de reparatie van keramiek: kintsugi.

Kin = gouden

tsugi = verbinding

Dit betekent letterlijk, ‘verbinden met goud’. In de esthetiek van zen moeten de gebroken stukken van de pot voorzichtig opgepakt worden, weer op hun plaats worden gezet en zorgvuldig gelijmd worden met een lak die besprenkeld is met een luxueus goudpoeder. Er wordt geen poging gedaan om de schade te verbloemen, de barsten worden juist getransformeerd tot beeldschone en krachtige lijnen. Deze aderen van goud benadrukkendat breuken juist waarde hebben.

 

Hoeveel kunnen wij leren van de kunst van Kintsugi! Het gaat niet om de breuken in onze relatie, groot of klein. Ze zullen er altijd zijn. Het gaat om de kunst van het repareren. De aandacht en liefde die wordt besteed aan de gebroken potten kunnen ons het vertrouwen geven om respect te hebben voor wat getekend, kwetsbaar en imperfect is. Door de handvatten die Imago therapie en Encounter-centered Couples therapie ons geven is er de mogelijkheid om met zorg en aandacht ontstane relatie breuken te herstellen. Dit maakt dat het resultaat, de gouden verbinding, uiteindelijk vele malen mooier dan het perfecte plaatje.